Tröszti Klub - Turul - étterem
2010.10.23.

Legújabb felkérésünk a tatabányai Tröszti Klub étterem számára készült falfestmény, azaz inkább falfestmény sorozat első két képe volt.

A megrendelő elképzelése az volt, hogy az egyik legnagyobb felületű falon olyan falfestmény helyezkedjen el, mintha a falon keresztül be lehetne látni a konyhába, valamint a többi falfelületen különböző étkezésre, valamint Tatabányára utaló kompozíciók kerüljenek.

 

A legnagyobb falra kerülő kompozíció ötletéből nagyon hamar eljutottunk az elfogadott vázlatig, közben ugyanannak a helyiségnek egy kisebb faláról is sikerült megegyezni, ami egy régi 1900-as évek eleji fotó alapján készült el.

 

A kisebbik falfestmény nem igényelt külön szerkesztést, ennek az elkészítését rögtön a falra készített ceruzarajzzal, majd annak kifestésével folytattuk.



A kompozíció elkészítésénél arra törekedtünk, hogy a Turul szobor is kellően hangsúlyos legyen, így ennek méretét az eredeti fotóhoz képest megnöveltük. Bár belső felületre dolgoztunk, mégis elég érdes volt a felület, így az alapozásnál nagyon oda kellett figyelni, hogy minden apró mélyedésbe megfelelő festék jusson.


A kép szerencsére úgy helyezkedik el a helyiségben, hogy a falfestésen kialakítandó fényezés megfelel a szobába az ablakon át szűrődő természetes fény irányának, így természetes hatást kölcsönöz a képnek. A színek kiválasztásánál is az volt a fő szempont, hogy egy kellemes, természetes hatású képet készítsünk a falra. A kész képet a falfestmény megfestése után keretbe foglaltuk.